Archiwum

Dbaj o siebie

Genialny, niezawodny, przetestowany na własnym podniebieniu przepis na lody z prawdziwego zdarzenia, o których nie śniło się filozofom. Zaufaj mi. Inny diabeł się już nie trafi.

Najlepsze są waniliowe i orzechowe, ale kto rozsądny, w czasie beztroskiej laby, myśli o tłuczeniu orzechów czy dokładnym wertowaniu półek sklepowych w poszukiwaniu laski wanilii (takie rzeczy to tylko w Jarosławiu). No właśnie, dlatego te najpyszniejsze i najpopularniejsze zwą się lody czekoladowe.

Składników broń Boże nie odmierzamy co do grama , tylko dodajemy na tzw. wyczucie.

Im więcej mleczka, tym lody bardziej aksamitne, puszyste i … zdrowe, tak więc według uznania mleka minimum 1 litr i  opakowanie śmietanki „kremówki” 18% (polecam Łaciate) lub jogurt dla osób „dbających o linię”, 2 garście cukru, 5 żółtek jaj (kurzych) i składnik najważniejszy-kakao bez ograniczeń.

Jako dodatek nasze lody możemy „doprawić” rumem. OSTRZEŻENIE: im więcej rumu, tym większy apetyt na lody.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.

1.Utrzeć żółtka z cukrem.

2.Zagotować mleko i bardzo powoli wlewać do żółtek bezustannie mieszając.

3.Otrzymaną mieszankę wlać do garnka doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, by się nie przypaliła.

4.Dodajemy kakao, rum i całość odstawiamy do wystygnięcia, a w międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę w mikserze na wysokich obrotach i mieszamy z letnią mieszanką jajeczną.

5.Całość przepuszczamy przez maszynkę do robienia lodów i odstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny (dla cierpliwych)

DOBRA RADA: Jeśli chcesz by lody czekoladowe stały się jeszcze bardziej czekoladowe, możesz dodać do nich dokładnie posiekaną tabliczkę czekolady.

Tak otrzymane lody jemy bez zbędnych dodatków. Smacznego.

UWAGA DODATKOWA: Po godzinie 18.00 kalorie liczą się podwójnie.

Agata Socha